Szabad ország, szabad egyetem?
2017. április 07. írta: Katona Andrea

Szabad ország, szabad egyetem?

Sza-bad-or-szág-sza-bad-e-gye-tem! Sza-bad-or-szág-sza-bad-e-gye-tem! - hallatszik a tömeg skandálása a CEU és a Parlament előtt.

lwwktkqturbxy9lnzfjmgzjntbmndqwzjk3mzk0ztlhm2u4ztaxytc0nc5qcgvnkpuddm0crs0qkm0jf5mfzqmgzqhc.jpg

 

A Kormány ingoványos talajra lépett. Olyan témába nyúltak bele elvakult gőgjükben, ami az internetadó óta először mozdította meg jelentős mértékben az eddig szunnyadó fiatalokat. A Lex-CEU olyan átlátszó, gátlástalan törvénymódosítás, amely azt mutatja, Orbánék számára már nincs semmiféle gát, egy újabb szintet léptek át, és eljutottak arra a pontra, hogy már nem tartják szükségesnek felháborító intézkedéseik leplezését sem.

A törvénymódosítás ellen vasárnap lesz a harmadik tüntetés. Sokan voltak és lesznek, tízezrek vonultak és vonulnak utcára, én mégis szomorú vagyok. A tiltakozás ugyanis nemcsak a CEU ellehetetlenítéséről szól, hanem az országban tomboló, egyre elviselhetetlenebb önkényuralomról és gátlástalanságról.

Egyetemisták, hol voltatok, amikor a MANYUP vagyonokat a kormány lenyúlta? Hol voltatok, amikor megszüntették az Alkotmányt, és az Alaptörvényt módosítgatták? Hol voltatok, amikor az emberek a Questor és egyéb szervezetek aljas manőverei miatt elvesztették a megtakarított pénzüket? Hol voltatok, amikor a Városliget elpusztítását tervezték? Hol voltatok, amikor Orbán kitalálta, hogy százmilliárdokért a Várba költözik? Amikor elvette a trafikokat, a földeket? Amikor kisvasutat épített, stadionokat finanszírozott, milliárdokért a nemezettel konzultált? HOL VOLTATOK?

Ez a ti országotok, a ti jövőtök! Miért csak akkor mozdultok, amikor a saját bőrötökön érzitek azt, hogy a regnáló kormány úgy véli, gondolkodás nélkül bármit megtehet velünk?

Az köz-és felsőoktatás fontos eleme a jövőnknek. A gondolkodó emberek bölcsője. A CEU azonban csak egy csepp a pohárban. Az utolsó csepp. Ezért mozdulnak meg most veletek együtt a nyugdíjasok, a szüleitek, a tanáraitok, a diplomások, a szakmunkások és a 8 általánost végzettek, a romák, a zsidók, a melegek, a szőkék-barnák-vörösek-feketék és kopaszok, a deviza- és hitelkárosultak, a párttagok és a civilek, vagyis az ország népe. Azok is, akik sosem voltak és sosem lesznek a CEU hallgatói.

Ne essetek abba a hibába, amibe korábban mások, ne higgyétek elbizakodottan azt, hogy miattatok mentek ki az emberek az utcára, ne jelentsétek ki, hogy ez CSAK a felsőoktatásról és CSAK a CEU-ról szól, mert ez nem igaz!

Ez a megmozdulás az ország jövőjéről szól, mindannyiunk biztonságáról, a demokráciáról, amelyért harcolnunk kell, és amelynek a Lex-CEU csak a lángralobbantója volt. Ez bizony a bőrünkre megy. Ti lobbantottátok fel újra a lángot, de itt ne álljatok meg!

Remélem, hogy a kérdésre, mely szerint: ha a kormány visszavonná a törvénymódosítást, újra visszavonulnátok-e a gépeitek mögé, a biztonságos szobátokba - a VÁLASZ-otok határozott NEM, és beállítok ti is az évek óta tiltakozók sorába!

Kint leszek veletek vasárnap, most történelmet írhatunk!

Mert győzni csak együtt tudunk. Szükség van az öregek bölcsességére, a fiatalok lendületére és a középkorúak erejére, tapasztalatára. Így vagyunk egy csapat!

 

Dr. Katona Andrea
az Országos Széchényi Könyvtár (Fidesz által eltávolított) volt főigazgatója,
a Kaposvári Egyetem volt docense (a szakot, amelyen tanítottam, a FIDESZ megszüntette), 
a KARD Egyesület alelnöke,
a VÁLASZ - Változást Akaró Szavazók Párjának elnöke,
anya, nő, öregdiák, magyar állampolgár - azaz egy hang a sok közül...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viharzona.blog.hu/api/trackback/id/tr5312406185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása