GAME OVER
2016. november 20. írta: Katona Andrea

GAME OVER

20161120_132831.jpg

 

Október 23-án két helyen is beszédet kellett mondanom, délután 2-kor Budapesten, este 6-kor pedig Pécsett, így sietnem kellett, hogy időben leérjek. Szívem szerint helikopterrel mentem volna - mivel azt hallottam, hogy ez az új módi -, nekem azonban, mint legtöbbünknek, csak a képen látható játék helikopterre telik, ám ez nem is csoda.

Jelenleg ugyanis nem az országnak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek van országa. Egy olyan miniszterelnöknek, aki Magyarországot a privát játszóházának tekinti, és azt szeretné, ha mi lennénk benne a néma bábuk, akiket kedvére tologathat de-oda.

A "felcsúti bonsai-Cézár" országában van játékmunka (ők közmunkának hívják), játékpénz (ez a fizetésünk), viszont valódi a játékvonat, és néhány százmilliárdért valódi lakóházzá válik a Budai Vár is, melynek saját lovardája is lesz.

Van játékalkotmány, és vannak játékminiszterek is, akik akkor kerülnek kiválasztásra, ha hasonlítanak az autókban található bólogató játékkutyákhoz, és kedvenc színük a narancssárga. Szakmai hozzáértés nem követelmény, ám a futballban való jártasság előnyt jelent.

A Takarékoskodj nevű játékban az ország nagy hányada nem tud részt venni, hiszen esélye sincs megvenni a lakást, a bútorokat, a mosógépet, bár, ha erősen meghúzza nadrágszíjat, akkor talán egy régi Sokol rádióra futja, csak akkor egy hétig nem eszik a család.

dsc02830.JPG

A játékmestert, azaz a szotyolaköpködő miniszterelnököt ez nem zavarja, hiszen van a táblán elég narancssárga bábu, akiket már ellátott trafikokkal, termőföldekkel, magas fizetéssel járó pozíciókkal és maguktól növekedésnek induló luxusvillákkal.

Aki nem dob hatost (például az egyszerű ember, a nép fia), az nem tud a táblára kerülni. A biztonság kedvéért azonban a játékosok módosították a szabályokat, és a dobókockagyárak csak 0-tól 5-ig számozott kockákat gyárthatnak.

Így hát, mivel a táblán csak narancssárgák vannak, a játékország játékminiszterelnöke büszkén hirdeti játékhíradójában, hogy az ország jobban teljesít, elhúztunk Európa mellett, süvít a gazdaság, s teljes az egység, hiszen az ország lakóinak 99,9%-a fideszes, az átlagkereset pedig meghaladja a nettó 300.000 forintot ... - naponta!

A játék végén mindig büszkén kijelenti, hogy lám, most sem hagyott senkit a tábla szélén.

A játékmester azonban féltékenyen vigyáz arra, hogy a táblán lévő játékosok közül nehogy valaki is megelőzze. Akinél felmerül ez a lehetőség, rögtön húzhat egy kártyát a következő felirattal: Lépjen vissza a START mezőre!

Én jobban szeretek sakkozni, mert szimpatikusabb számomra, ha a világos király győz, és nem a sötét paraszt!

depositphotos_46788107-white-queen-standing-among-fallen.jpg

 

De most legyünk egy kicsit komolyabbak! Térjünk vissza a játék világából a mai magyar valóságba!

Orbánék október 23-i kampányfilmjében elhangzik, hogy 1956-ban a magyar nép kivívta a szabadságot. Hát, lehet, hogy én tudom rosszul? Mert szerintem másképp végződött a harc.Bár a Fidesz-KDNP-s Kormányt sosem zavarják a tények. Pár nappal ezelőtt azt állították, hogy azért van munkaerőhiány, mert a Kormány túl sok munkahelyet teremtett.

untitled2.jpg

A pofátlan hazudozásnak és a köpönyegforgatásnak nincs határa. "Ruszkik haza!" - kiáltotta az ifjú Orbán 1989-ben, most pedig legjobb barátja "Igyiszjuda" Putyin!

"Csuhások, térdre, imához! - kiabálták csúfolódva kórusban a Fidesz képviselők a rendszerváltás utáni Parlamentben, amikor a kormánypárti KDNP valamelyik politikusa megszólalt, ma pedig ez a két párt szimbiózisban él, az egyház és az állam szorosan összefonódott, és a templomokban a papok a Fidesznek kampányolnak.

1998 áprilisában Orbán így szónokolt: „Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar.

1993-ban fennen hirdette: „Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.

Viktor, te már régóta egy üres mákgubóvá váltál. Téged nem érdekel más, csak a hatalom, és annak bármi áron való megtartása.

Tönkretettétek az országot, és sok hibátok közül az egyik legmegbocsáthatatlanabb az, hogy megosztottátok a népet és egymásnak ugrasztottátok az embereket.. Ma már – hála a médiában folyamatosan sulykolt szlogenjeiteknek és agymosásotoknak – rokonok, barátok, kollégák gyűlölték meg egymást - miattatok.

Sosem politizáltam, hittem abban, hogy boldogan és szabadon dolgozhatok a szakmámban, de nem hagytátok. Igaz lett a mondás “Ha nem mászol bele a politikába, majd a politika mászik beléd.”

Sokan azonban még mindig ellenállunk az agymosásnak, sőt, tetteiket látva egyre több embernek nyílik ki a szeme, és már látni sem bírunk titeket. Fidesz-allergiánk lett. Meg kell szabadulnunk tőletek!

Nem lesz könnyű, hiszen már mindenhol gyökeret vertetek, s azt is tudjuk, hogy mindent megtesztek majd ellenünk, de ha megindulunk, már egy cseppet sem érdekel, hogy mi lesz a következménye: már kirúgtatok, megfenyegettetek minket, de tudjuk, hogy megjelenhetnek mögöttünk a kigyúrt, kopasz embereitek is, vagy koncepciós pert indíthattok ellenünk kitalált indokokkal és hamis tanúkkal, hiszen ezek a módszereitek. 

A történelem megismétli önmagát. Az idősebb generáció, aki átélte korábban a diktatúra kemény napjait, most újra a bőrén érzi ezek jeleit. Nem csoda hát, ha sok nyugdíjas tiltakozik, ők már tudják, hova vezet ez az út, és nem akarják még egyszer átélni!

Bíztok abban, hogy az eddigi csalódások miatt az emberek egyre passzívabbá válnak, a köztük keltett gyűlölet tovább fokozható, s a forradalom érdeklődés hiányában elmarad, így nincs mitől félnetek, az ellenzék szétszedi és legyőzi önmagát, a megosztás és a megfélemlítés működik.

Mindig is azon a véleményen voltam, hogy akit a hatalom megváltoztat, attól vissza kell azt venni, mert nem érdemli meg. Sok politikus nem érti, hogy az ő feladata a nép szolgálata, az ország jobbítása, nem pedig öncélú - és egyre idiótább - ötleteik erőből történő megvalósítása, és privát vagyonuk gyarapítása.

De tudod mit, Viktor? Van, amiben egyetértünk veled.

Egyetértünk azzal, amit 2006-ban a kampánybeszédedben mondtál. Emlékszel még a szavaidra? „A helyzet úgy áll - mondtad - hogy nekünk nincs hova visszavonulnunk. Az ország nyakig úszik az adósságban, a költségvetés romokban, a gazdák kivéreztetve, a munkanélküliség nő, a magyar vállalkozók pedig alárendeltek a saját hazájukban, a felvett kölcsönök, száz és ezermilliárdok pedig eltűntek. Nekünk, magyaroknak nincs hova hátrálni! Az ellenfeleink kimutatták a foguk fehérjét, agresszívek, kíméletlenek és durva hatalomvágy hajtja őket. Nincs hova hátrálnunk!

Saját szavaidat kérjük most számon rajtad!

A 2006-os választások után azzal vigasztaltad magad: „Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le! Nem eszméik, hanem a pénzük vert meg minket. Bár a pénznek nincs szaga és színe, gazdájának azonban van. A sok pénz legyőzte az igazságot!”

Skizofrén egy állapot. Ugye?

Évek óta azon dolgoztok, hogy egy hatalomtól rettegő, buta, szolgalelkű népet csináljatok belőlünk. Elvettétek a magánnyugdíjpénztáras megtakarításokat, csökkentettétek az állami intézmények támogatását, elüldöztétek a szakembereket. Létrehoztátok a központosított oktatást, ti szabjátok meg, milyen könyvből és mit tanulhatnak a diákok.Elvettétek az egyetemek önállóságát és megszüntettétek a "veszélyes" szakokat. Ne legyenek gondolkodó emberek! 

Kidobtátok az Alkotmányt, saját Alaptörvényt hoztatok létre, melyet újra és újra magatokra szabtok, ugyanígy formáljátok át a jogszabályokat is, egy kézben tartva a törvényhozást, az igazságszolgáltatást és a végrehajtást.

Felülvizsgálatra rendeltétek be a rokkantakat és munkaképesnek nyilvánítottatok mindenkit. Létrehoztátok ezt az álságos közmunka programot és még nem végeztetek.

Álszent pap barátod, Balog miniszter szemrebbenés nélkül, mosolyogva azt hazudja, hogy megvalósítottátok a puritán államigazgatást, és hogy a kormány életmódja nem költekező. Hány milliárdot szórtatok már el saját szórakoztatásotokra?

A ti világotokban illetlenség élni mindazoknak, akik az országnak költséget jelentenek, azaz a nyugdíjasoknak, a betegeknek, a fogyatékkal élőknek, a koldusoknak, a munkanélkülieknek és mindazoknak, akik nem értenek veletek egyet.

A ti iskoláitokban csak az általatok kötelezőnek ítélt tananyagot oktathatják, hiszen a ti országotokban néma, félelemben élő munkáskezekre, nem pedig gondolkodó emberekre van szükség. 

Ez a világ nem a mi világunk! Mostanában olyan érzésünk van, mintha feltámadt volna, Rákosi, Sztálin és Ceaușescu, s magukkal hozták volna a személyi kultuszt.

Popper Péter szavai csengenek a fülembe:

"Csak választásoktól választásokig terjed a látóterük, soha nem lesz belőlük a szó churchilli értelmében államférfi, csak politikai sakálok csoportja. Valaki egyszer figyelmeztetett: ‐ Vigyázz! Ezek bűnözők! Nem hittem el. Ma már tudom. S Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever."

Viktor, mivel kedveled a közmondásokat, a te nyelveden mondom: A cérna elszakadt, a pohár betelt, sok lúd disznót győz!

A társasjáték tábláján most te húzod ki az utolsó kártyát, melyen ez áll:

takarekoskodj.JPG

gameover.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viharzona.blog.hu/api/trackback/id/tr8011978286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vándor Andrea 2016.11.21. 01:14:30

Úgyszólván tökéletes írás, gratulálok hozzá!!!

Mint életre szólóan elkötelezett balost itt-ott kicsit szíven ütött ugyan egyik-másik minősítésed a múlt rendszert illetően, hiszen én némileg más emlékeket őrzök a szívemben, lelkemben arról a korszakáról a történelmünknek, amelyet ma a mainstreamhez tartozó véleményvezérek úgy definiálnak, mint a mai Abszurdisztánnál is kegyetlenebb diktatúrát, noha mi hajlott korúak úgy emlékszünk vissza a hajdanvolt Magyar Népköztársaságra, mint az egyetlen olyan korszakára történelmünknek, amelyben egyszer már a köznapi emberek számára is megadatott az emberhez méltó élet joga, a tervezhető jövő lehetősége, nyoma sem volt gyűlölködésnek, és ki-ki valóban érdemei szerint boldogulhatott. (Ld. erről a "Véreskezű diktátor" c. jegyzetem : www.facebook.com/notes/v%C3%A1ndor-andrea/v%C3%A9reskez%C5%B1-dikt%C3%A1tor- jegyzet-/334360166633856 )

Tudom persze, ahogy '56-ot, úgy a későbbi konszolidáció éveit is sokan sokféleképpen élték meg, ezért nincs jogom elvitatni senkinek sem a maga igazát, csupán védeni azokét, akiket minden az országért évtizedeken át hozott kemény áldozatuk ellenére büntet azóta valamennyi rendszerváltó rezsim - beleértve még az MSZP-ét is, akikről úgyszintén aligha voltak/ lehettek percig is illúzióik az előzmények ismeretében! Mindeközben sorra azt élték/élik fel roham tempóban kivétel nélkül, amit egykor e nép (a szüleik és nagyszüleik) vért izzadva létrehoztak azért, hogy az utódaiknak már könnyebb életük lehessen! Ezt látni is legalább olyan kegyetlen szenvedés, mint amit a fizikai kínok miatt átélni kénytelenek a nélkülözések miatt! És minél távolabb vegetálnak a fővárostól, azok annál súlyosabbak

Ám gyanítom, még nagyon hosszú ideig kibeszéletlenek maradnak e vitatott sorskérdései a Hazának, "hol élnünk, halnunk kell...!"

A jelen helyzet megítélésében, vagy a közös jövőnkről szőtt álmaink vonatkozásában viszont nincsenek és nem is lehetnek véleménykülönbségek közöttünk, ha valaha még ki akarunk kecmeregni a kátyúból: annyira hasonló módon és kiszolgáltatottan kényszerülünk megélni valamennyien e sátáni rendszer bűntetteit. (Maximum a kínjaink mélységében lehetnek eltérések aszerint, ki milyen induló helyzetből jutott ilyen gyalázatos sorsra. mióta és volt-e valaha némi esélye valamiben megkapaszkodva a fejét a víz felett tartani, vagy a végsőkig kimerülten küszködik a túlélésért.

Egy szó, mint száz: én ezért semmi mást, csupán a végen a kártya feliratát módosítanám még egyetlen 0-val a biztonság kedvéért ekként:

"A következő 300 évben kimaradsz a dobásból!"
...mert mit lehessen tudni!!! :)
süti beállítások módosítása